Euroopan parlamentti julisti 27.11.2019 ilmaston hätätilan tavoitteena nopeuttaa ilmastotoimia. Lisäksi yli 1000 kuntaa ja muuta hallinnollista aluetta ympäri maailmaa on julistanut ilmastohätätilan. Miksei Helsinki ole vielä tehnyt samaa?

Kaupunginvaltuutettu Leo Stranius (vihr.) jätti kaupunginvaltuuston kokouksessa 11.12.2019 aloitteen Helsingin ilmastohätätilajulistuksesta ja Helsingin Vihreät Nuoret tukee tätä aloitetta lämpimästi.

Vuonna 2017 hyväksytty kaupunkistrategia linjaa, että Helsinki vähentää päästöjään 60 prosenttia vuoteen 2030 mennessä ja aikaistaa hiilineutraaliustavoitetta vuodesta 2050 vuoteen 2035. Nämä hienot tavoitteet vaativat konkreettisia tekoja.

Olemme huolissamme siitä, että oikeistopopulistiset puolueet ympäri maailmaa kyseenalaistavat ilmastotoimien tärkeyden. Emme halua, että Helsinki on neutraali ilmastonmuutoksen edessä, vaan että Helsinki puolustaa rohkeasti ilmastotoimien tärkeyttä!

Nuorten iskulauseet ja kyltit ilmastolakoissa vaativat poliittisilta päättäjiltä ripeämpiä ilmastotekoja. Vuoden 2018 Nuorisobarometrin mukaan 67 prosenttia nuorista on kokenut epävarmuutta tai turvattomuutta ilmastonmuutoksen takia. Poliittiset päätökset, jotka torjuvat ilmastonmuutosta ripeästi, ovat paras lääke nuorten kokemaan ilmastoahdistukseen.

Helsingin ilmastohätätilan julistus osoittaisi, että Helsinki on kuullut tiedeyhteisön ja ilmastoaktivistien vaatimukset ja ottaa ilmastonmuutoksen torjunnan vakavasti. Siksi vaadimme, että Helsinki julistaa ilmastohätätilan ja nostaa entisestään kunnianhimon tasoa ilmastotoimissaan.